Ostatnimi czasy rosnącą popularnością w Polsce cieszy się kuchnia japońska. Wśród nas jest coraz więcej restauracji serwujących dania z tamtej części świata, a nierzadko również w domu przyrządzamy charakterystyczne dla Japonii potrawy. Warto zapoznać się z podstawowymi składnikami, bez których nie może obejść się żadne danie pochodzące z Kraju Kwitnącej Wiśni.

Sprawą oczywistą jest, że podstawę kuchni japońskiej stanowi ryż oraz ryby. Składniki te można spotkać w zdecydowanej większości serwowanych dań, bez względu na to czy mowa o potrawach przyrządzanych w domowym zaciszu, czy o drogich restauracjach. Te dwa składniki dają bardzo duże możliwości, jeśli chodzi o kompozycję, dlatego mogą być podawane zarówno na słodko, jak i ostro - każda z osób znajdzie coś dla siebie.

Ryż w sam raz do sushi


W kontekście ryżu bardzo istotne jest, aby wybrać jego odpowiedni rodzaj do konkretnego dania. Ich odmian jest bowiem naprawdę dużo. Do sushi najlepiej sprawdzi się ryż krótkoziarnisty, o nieco owalnym kształcie. Ten konkretny rodzaj ryżu dobrze się klei, przez co może być w łatwy sposób ubity i uformowany w kształt rolek. W sklepach, gdzie na co dzień robimy zakupy można z łatwością spotkać ryż przeznaczony do przyrządzania sushi. Bardzo istotne jest jednak to, aby nie mieszać ze sobą dwóch gatunków, a także by nie wykorzystywać do sushi ryżu długoziarnistego lub brązowego. Znawcy kuchni japońskiej będą mogli uznać to za spore faux-pas.

W daniach rodem z Japonii bardzo często wykorzystywanym składnikiem są nori. To nic innego, jak suszone i sprasowane algi morskie o delikatnym smaku. Ich morski posmak powoduje, że składnik ten będzie znakomity na przykład do ryb lub owoców morza. Zapewnia nie tylko znakomite walory smakowe, ale również doskonały wygląd potrawy. Nori jest więc podawane nawet w bardzo drogich i ekskluzywnych restauracjach kuchni japońskiej.


Podstawowe przyprawy i dodatki kuchni japońskiej


Jedną z podstawowych przypraw wykorzystywanych w bardzo wielu daniach kuchni japońskiej jest sos sojowy. Często stanowi on bazę dla dodatków tejże kuchni. Zadaniem sosu sojowego jest podkreślenie smaku ryby lub owoców morza. Bardzo istotne jest, aby w sosie maczać nie ryż, a właśnie kawałki ryby, ponieważ tylko to pozwoli na uzyskanie odpowiedniej kompozycji smaków i aromatów. Zapewni to jeszcze lepsze doznania kulinarne.

Innym rodzajem przyprawy jest wasabi. Jest to charakterystyczny dla Japonii chrzan o ostrym lub wręcz pikantnym smaku. Z tego właśnie powodu nie należy przesadzać w jego porcjowaniu. Wasabi może być podawane na dwa sposoby. Pierwszym jest umieszczenie przyprawy wewnątrz kawałka sushi już na etapie jego przyrządzania. Nie każdy jednak musi lubić tego typu ostre przyprawy, dlatego lepszym rozwiązaniem będzie umieszczenie wasabi na specjalnie przygotowanym podstawku, z którego każda z osób będzie mogła pobrać odpowiednią ilość chrzanu dla swoich kulinarnych przyzwyczajeń i upodobań.

W kuchni japońskiej często wykorzystuje się ocet ryżowy. Jest on przeznaczony do przygotowania zaprawy do ryżu. Dzięki temu danie zyska charakterystyczny posmak znany z najlepszych i najdroższych odmian ryżu stosowanych w najdroższych restauracjach. Bardzo istotne jest jednak, aby octu ryżowego nie zastępować innym rodzajem, ponieważ może to całkowicie zepsuć smak potrawy.


Ryby do dań japońskich


Tak jak zostało już o tym wspomniane, podstawą kuchni japońskiej są ryby. Najwięcej dań rodem z Kraju Kwitnącej Wiśni jest tworzonych z wykorzystaniem łososia oceanicznego oraz tuńczyka. Oprócz tego często w japońskich potrawach można spotkać również makrelę, węgorza, pstrąga oraz halibuta. Są to delikatne ryby, które mogą być wykorzystywane w bardzo wielu daniach. Każda z osób może więc wybrać najodpowiedniejszą propozycję dla siebie.

W kuchni japońskiej bardzo popularne są warzywa. Najpopularniejszymi są przede wszystkim ogórek, marchew, szczypiorek, por oraz papryka. Składniki te znakomicie komponują się nie tylko z ryżem, ale również z rybami i owocami morza, nadając daniu znakomity smak oraz doskonały wygląd na talerzu.

Kontakt z nami

ZORGANIZUJMY RAZEM EVENT SUSHI

Poszukujących spersonalizowanej oferty i organizatorów wydarzeń zachęcamy do skontaktowania się z nami.
Do stałej współpracy zapraszamy także hotele, sale weselne i restauracje, które chcą wzbogacić swoją ofertę o propozycję sushi z najwyższej półki. Jesteśmy elastyczni i dysponujemy swoim sprzętem tym samym kompleksowo organizujemy każdy event.

Zapytaj to nic nie kosztuje!

+ 48 539100209

kontakt@yamisushi.pl

Darmowa dostawa zamówienia na terenie Radomia