W ostatnim czasie rosnącą popularnością w Polsce cieszy się kuchnia japońska. To niespotykane wręcz źródło lekkostrawnych dań, które bazują przede wszystkim na rybach, owocach morza oraz warzywach. Tym, co wpływa na spore zainteresowanie tą konkretną kuchnią jest w głównej mierze ograniczenie tłuszczu. Japończycy przykładają bardzo dużą wagę do walorów zdrowotnych spożywanych dań, przez co w sposób szczególny ich potrawy składają się z produktów bogatych w składniki odżywcze.

Podstawowe składniki używane w kuchni japońskiej


Oczywiście jednym z najważniejszych produktów kuchni japońskiej jest ryż. Wykorzystuje się go w bardzo wielu tradycyjnych potrawach, zarówno tych ogólnokrajowych, jak i regionalnych. Najpopularniejszym daniem, w którym wykorzystuje się ryż jest sushi. Powinien być on dobrze wyselekcjonowany, nieco owalny, gdyż w szczególności ten gatunek po ugotowaniu dobrze się klei, co ułatwia robienie charakterystycznych rolek.


Innym produktem, bez którego nie może się obejść kuchnia japońska jest nori. To jadalne wodorosty, które przed podaniem zostały ususzone oraz podpieczone. Ich głównym zadaniem jest nadanie potrawie walorów estetycznych, jednak pod wpływem wilgoci nabierają odpowiedniej elastyczności i dodają potrawie delikatnego posmaku. Bardzo często w kuchni japońskiej wykorzystuje się sos sojowy. Stosowany jest on przede wszystkim do ryb w celu podkreślenia ich smaku. Sos składa się ze sfermentowanych ziaren soi oraz pszenicy.


Jedną z najczęściej wykorzystywanych przypraw w kuchni japońskiej jest wasabi. To swego rodzaju chrzan o bardzo ostrym smaku, który jest spotykany w formie pasty lub proszku. Może stanowić dodatek do sushi lub być podawany jako sos sojowy - będzie się wówczas znakomicie komponował z rybami przygotowanymi pod różnymi postaciami.

Najpopularniejsze odmiany sushi


Nikogo nie trzeba przekonywać, że to właśnie sushi jest najpopularniejszym daniem kuchni japońskiej. Nie każdy jednak wie, że istnieje wiele odmian tej konkretnej potrawy. Najpopularniejszą z nich jest nigiri. Charakteryzuje się ona nie tylko znakomitym smakiem, ale również prostym przyrządzaniem, przez co bardzo szybko zdobyła swoją popularność zarówno w Japonii, jak i na całym świecie. Z doprawionego octem ryżu ugniata się niewielkie, podłużne kosteczki, na których układa się kawałki ryb lub owoców morza. Ich smak można wzmocnić chrzanem wasabi, jednak jest to wskazane wyłącznie dla osób lubiących ostre przyprawy.


Najczęstsze wyobrażenie sushi to zawijany ryż z czarną obwódką, którą tworzy się z nori (jadalnych wodorostów). Jest to charakterystyczny sposób przyrządzania sushi w odmianie maki. Ryżowe wałeczki są formowane przy pomocy bambusowej maty, a następnie krojone na 2-3 centymetrowe paski. Poza ryżem wewnątrz można znaleźć składniki, takie jak owoce morza, karczochy, awokado czy nawet pędy bambusa. Danie, podobnie jak cała kuchnia japońska, jest lekkie i przyrządzane zarówno w prywatnych domach, jak i w wykwintnych restauracjach.


Bardzo często spotykaną odmianą sushi jest temaki. Charakteryzuje ją przede wszystkim krótki czas przyrządzania. Na uwagę zasługuje przede wszystkim ich niespotykany kształt, który przypomina lodowe rożki. Podobnie jak w przypadku odmiany “maki”, również tutaj cała zawartość owinięta jest jadalnymi wodorostami, których zadaniem jest nadanie nie tylko dodatkowych walorów smakowych, ale również, zabezpieczenie składników przed rozsypaniem się podczas jedzenia. Ten rodzaj sushi bardzo często wybierany jest jako lunch, który może być spożywany niemalże w biegu podczas krótkiej przerwy w pracy.


Kuchnia japońska - dlaczego warto?

Japońska dieta ma przewagę nad zachodnią przede wszystkim z tego względu, że jej dania są bogate w witaminę C oraz błonnik. Dzieje się to za sprawą wysokiego spożycia brokułów, brukselki, kalafiora oraz oczywiście ryb. Oprócz tego zamiana smażenia na gotowanie powoduje, że poszczególne produkty są zdrowsze, co wpływa na dobre samopoczucie oraz na lepsze przyswajanie składników odżywczych.

Kontakt z nami

ZORGANIZUJMY RAZEM EVENT SUSHI

Poszukujących spersonalizowanej oferty i organizatorów wydarzeń zachęcamy do skontaktowania się z nami.
Do stałej współpracy zapraszamy także hotele, sale weselne i restauracje, które chcą wzbogacić swoją ofertę o propozycję sushi z najwyższej półki. Jesteśmy elastyczni i dysponujemy swoim sprzętem tym samym kompleksowo organizujemy każdy event.

Zapytaj to nic nie kosztuje!

+ 48 539100209

kontakt@yamisushi.pl

Darmowa dostawa zamówienia na terenie Radomia