W ostatnim czasie rosnąca liczba Polaków przekonuje się do sushi. Zamawiamy je już nie tylko w drogich restauracjach, ale równie często przyrządzamy je w swoim prywatnym domu. Sushi jest znakomite do świętowania specjalnych okazji, takich jak na przykład rocznica ślubu, awans w pracy czy też walentynki z ukochaną osobą. Często zadawanym pytaniem jest to, czy sushi jest bezglutenowe? Właśnie takie przekonanie utarło się wśród osób regularnie spożywających sushi. Warto jednak zweryfikować czy rzeczywiście jest ono słuszne.

Sushi a dieta – co warto wiedzieć?

Sushi łączy w sobie cechy istotne dla różnych diet – zawiera cenne kwasy tłuszczowe omega-3, minerały i witaminy, a także przeciwutleniacze. Wszystko to powoduje, że jest bardzo korzystne dla naszego zdrowia oraz dla kondycji naszego organizmu. Zdarza się, że to właśnie sushi jest często wybieranym daniem przez osoby zmagające się z nietolerancją glutenu. Aby jednak móc jednoznacznie stwierdzić czy przekonanie o braku glutenu w sushi ma swoje potwierdzenie w rzeczywistości, należy przede wszystkim zastanowić się, z jakich składników składa się sushi.

Głównym składnikiem sushi jest wyselekcjonowany kleisty ryż otoczony algami morskimi. Całości charakterystyczny smak nadaje specjalne nadzienie (zazwyczaj są to surowe ryby poddawane obróbce termicznej). Rzadziej za nadzienie służą owoce morza oraz marynowane fragmenty różnych warzyw, jednak takie połączenie też jest możliwe. Zdarza się, że w drogich restauracjach zostanie nam zaproponowane również sushi z japońskim omletem zwanym “tamagoyaki”. Często spotykanym dodatkiem do sushi jest sos sojowy, wasabi lub marynowany plaster imbiru.

Właśnie to są główne składniki wykorzystywane w najpopularniejszych typach sushi. Czy któregoś z nich powinny w sposób szczególny unikać osoby z nietolerancją glutenu?

Ryż - podstawa każdego sushi

Podstawowym składnikiem sushi jest ryż i właściwie jest to jedyny rodzaj zboża wchodzącego w skład tej potrawy. Jak każdy inny gatunek ryżu, produkt ten jest zbożem naturalnie bezglutenowym. Powoduje to, że jego spożycia nie powinny bać się osoby z nietolerancją glutenu. Osoby chorujące na celiakię powinny jednak zwrócić uwagę na opis znajdujący się na opakowaniu od ryżu. Istotne jest to, by znalazła się tam informacja, że produkt został w odpowiedni sposób wyselekcjonowany i oczyszczony w taki sposób, że nie znajdują się tam ziarna choćby w najmniejszym stopniu posiadające gluten.

Jak się okazuje, jedynym składnikiem sushi, który może zawierać gluten jest tempura. Jest to delikatna panierka przyrządzona na bazie mąki pszennej.

Jakie sushi wybierać?

Osoby cierpiące na nietolerancję glutenu powinny wybierać przede wszystkim bary sushi, które zajmują się przyrządzaniem dań na bieżąco, niemal na oczach swoich gości. Dzięki temu jest duża szansa, że kucharz przyrządzi danie zgodnie z indywidualnym zamówieniem i zwróci szczególną uwagę na to, by potrawa nie posiadała produktów zawierających gluten. Warto w takiej sytuacji poprosić o przygotowanie sushi bezglutenowego – ze specjalnym sosem i ryżem. Dzięki temu danie będzie charakteryzowało się nie tylko znakomitym smakiem, ale również bezpieczeństwem dla układu pokarmowego.

Sushi – dlaczego warto?

Sushi zyskuje swoją bardzo dużą popularność w Polsce przede wszystkim ze względu na znakomite właściwości odżywcze. Danie to składa się w głównej mierze z ryb oraz owoców morza, które posiadają wiele wartości odżywczych. Sushi jest doskonałym źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy D oraz fosforu. Wszystko to powoduje, że danie znakomicie wpływa na naszą cerę, a oprócz tego poprawia koncentrację. Wysoka zawartość białka w ryżu powoduje, że danie pozytywnie wpływa na trawienie i w odpowiedni sposób reguluje poziom cukru we krwi.

Tak naprawdę nie ma znaczenia czy spożywamy sushi w drogiej restauracji, czy przyrządzamy je sami w domowym zaciszu. Istotne jest, aby spożywać możliwie najwięcej produktów wchodzących w skład sushi. Dostarczają one bardzo wiele wartości odżywczych tak bardzo istotnych dla zdrowia naszego organizmu.

Contact Us

LET'S ORGANISE A SUSHI EVENT TOGETHER

If you are looking for a personalized offer and event organizers, please contact us.

We also invite hotels, wedding halls and restaurants that want to enrich their offer with a top-shelf sushi offer. We are flexible and we have our equipment, thus we comprehensively organize every event. Ask is free!

+ 48 539100209

kontakt@yamisushi.pl