Bez względu na to czy sushi spożywamy w domu, czy w ekskluzywnym lokalu, jest to swego rodzaju rytuał, w którym obowiązuje co najmniej kilka ważnych zasad. Możliwe, że to właśnie one powodują, że wiele osób jest zakłopotanych, gdy zasiada do japońskiego stołu. Tak wcale nie musi być, a jedyne czego warto się nauczyć to kilku podstawowych reguł, których należy obowiązkowo przestrzegać.

Będąc w Japonii lub spożywając posiłek w kuchni japońskiej należy dostosować się do obowiązującej etykiety oraz pewnych zasad. To właśnie poprzez ich przestrzeganie wyrazimy szacunek do kultury oraz do osób zasiadających razem z nami do stołu. Bardzo istotne jest, że rytuał spożywania sushi ma swoje praktyczne oraz symboliczne uzasadnienie. Niektóre tradycje przetrwały nawet dziesiątki lat.


Czy pałeczki to konieczność?


Okazuje się, że sushi wcale nie trzeba jeść pałeczkami. Istnieją rodzaje dań, które rzeczywiście wypada jeść przy pomocy pałeczek, jednak w większości przypadków dopuszczalne jest jedzenie tego dania rękoma. Jednak i tutaj trzeba się trzymać pewnych reguł. Kawałki należy chwytać trzema palcami – kciukiem, wskazującym oraz środkowym.

Będąc w ekskluzywnej japońskiej restauracji wskazane jest jednak posługiwanie się pałeczkami. Początkowo ta sztuka może wydawać się nie do opanowania, jednak już kilka prób spowoduje, że znajdziemy odpowiednią technikę jedzenia. Każda nowa umiejętność wymaga bowiem prób. Dokładnie tak samo było, gdy uczyliśmy się jeść nożem i widelcem. Aby jedzenie pałeczkami było możliwie najbardziej komfortowe, należy chwytać je mniej więcej na środku ich długości.

Coś, co jest niezwykle istotne to przede wszystkim fakt, że podczas jedzenia pałeczkami, należy wykorzystywać oba ich końce. Cieńsza część służy do jedzenia, natomiast grubsza do nakładania dań ze wspólnego talerza. Podyktowane jest to przede wszystkim względami higienicznymi, bowiem gdybyśmy wszystkie czynności wykonywali tą samą stroną pałeczek, moglibyśmy przypadkowo dotknąć pozostałego jedzenia na talerzu, co oczywiście nie byłoby mile widzialne przez osoby siedzące razem z nami przy stole. Z praktycznego punktu widzenia, grubsza strona pałeczek zmniejsza ryzyko wyślizgnięcia się dania w czasie nakładania na talerz.

W kontekście pałeczek warto jeszcze wspomnieć, że podczas przerwy w jedzeniu odkłada się je równolegle na talerzu. Nie należy się nimi bawić czy obgryzać. Nie powinny być także wykorzystywane do przesuwania talerzy na stole. Takie zachowanie byłoby uznane za niekulturalne.


Dodatki w kuchni japońskiej


Każda kuchnia ma swoje sprawdzone dodatki, które idealnie sprawdzą się w przypadku większości dań. Nie inaczej jest w kuchni japońskiej, gdzie przodują sos sojowy, wasabi oraz imbir. Są to tradycyjne dodatki, których nie może zabraknąć podczas jedzenia sushi. W większości przypadków sos sojowy jest nalewany przez nas samodzielnie. Jego zadaniem jest podkreślenie smaku ryby, dlatego to właśnie ją (a nie ryż) należy maczać w sosie.

Zadaniem wasabi jest dodanie potrawie nieco pikanterii, dlatego powinien być stosowany z umiarem. Bardzo istotne jest, aby nie mieszać go z sosem sojowym. Warto na samym początku sprawdzić smak sushi po to, by ocenić czy konieczne jest stosowanie dodatków.

Jeśli na naszym stole znajduje się imbir, warto pamiętać, że nie łączy się on z żadną potrawą. Jego zadaniem jest oczyszczenie kubków smakowych, dlatego jest stosowany pomiędzy kolejnymi porcjami sushi. Ma to zapewnić jeszcze lepsze doznania kulinarne.


Jak jeść sushi?


Znajdujące się na talerzu sushi zostało pokrojone na takie kawałki, by z łatwością można było je zjeść na jeden raz. Jest to bardzo istotne, ponieważ cała kompozycja jest stworzona w taki sposób, by wszystkie zastosowane składniki połączyły się w ustach w tym samym momencie. Zapewni to wyjątkowe i niepowtarzalne doznania smakowe. Jako ciekawostkę można dodać, iż w kuchni japońskiej mlaskanie i siorbanie nie jest przejawem złego wychowania czy braku kultury. To jeden ze sposobów pokazania, że jedzenie nam smakuje.

Contact Us

LET'S ORGANISE A SUSHI EVENT TOGETHER

If you are looking for a personalized offer and event organizers, please contact us.

We also invite hotels, wedding halls and restaurants that want to enrich their offer with a top-shelf sushi offer. We are flexible and we have our equipment, thus we comprehensively organize every event. Ask is free!

+ 48 539100209

kontakt@yamisushi.pl